Cilt: 3 Sayı: 2, 20.10.2023

Yıl: 2023

Araştırma Makalesi

ULUSLARARASI İKTİSADİ VE İDARİ AKADEMİK ARAŞTIRMALAR DERGİSİ (International Journal of Economic and Administrative Academic Research) (IJER)'nin amacı; iktisadi ve idari bilimler alanında çalışma yapan bilim insanlarının bilgi, deneyim, değerlendirme, görüş ve önerilerini paylaştıkları bilimsel bir platform oluşturmak, bu bilimler alanındaki çalışmalara ulusal ve uluslararası düzeyde katkıda bulunmaktır.

ULUSLARARASI İKTİSADİ VE İDARİ AKADEMİK ARAŞTIRMALAR DERGİSİ (International Journal of Economic and Administrative Academic Research) (IJER) kurulduğu 2021 yılından günümüze yayın hayatını sürdüren ücretsiz, açık erişimli, hakemli bir bilimsel dergidir.

ULUSLARARASI İKTİSADİ VE İDARİ AKADEMİK ARAŞTIRMALAR DERGİSİ, Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi, İktisat, İşletme, Maliye, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, Finans, Bankacılık, Sigortacılık, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Ekonometri ve benzeri bilim her konuda hazırlanan özgün, Türkçe ve İngilizce derleme ve araştırma makale başvurularını memnuniyetle kabul etmektedir. Bu kapsamda akademisyen, araştırmacı ve uygulayıcılardan gelen makale, karar incelemesi, mevzuat değerlendirmesi gibi çalışmalar kabul edilmektedir. Ayrıca özet olarak sunulan bildirilerin makale halleri, tezlerden üretilen makaleler yayın olarak kabul edilmektedir.

1. Dergiye gönderilen yazılar, daha önce yayınlanmamış veya bir başka dergiye yayın için teslim edilmemiş olmalıdır.
2. Hakem değerlendirmesi sonucunda yayıma kabul edilen çalışmalar için ‘Etik Bildirimi ve Telif Sözleşmesi’ formunu bütün yazarların imzalayıp dergiye e-posta aracılığıyla ya da sisteme yükleyerek ulaştırması gerekmektedir.
3. Bilimsel çalışmalar ve ekleri (fotoğraf, şekil, tablo vs.), Word programında Times New Roman 12 punto 1 satır aralığı ile yazılmış olmalı (Öz ve Abstract 10 punto 1 satır aralığı, paragraf ilk satırı 0). Marj ayarları: üst 2.5cm, sol 2.5cm, sağ 2,5cm, alt 2,5 cm, paragraf ilk satırı 1,25 cm içeriden verilmeli, paragraflar arası aralık: önce 0 nk, sonra 6 nk. olmalıdır. Başlıklar önce 12nk, sonra 6nk olmalı. Paragraflar arasında boş satır verilmemeli.
4. Çalışmanın başına, en az 200-en fazla 300 kelimeden oluşan Özet ve Anahtar Kelimeler (Türkçe) ile Abstract ve Keywords (İngilizce) konulmalıdır. Ayrıca her yazar için eksiksiz adres bilgileri bulunmalıdır. Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmelidir.
5. Makalelerdeki dipnotlar, APA (American Psychological Association) veya klasik dipnot verme formatında hazırlanıp metin içerisinde verilecektir. Atıf yapılan tüm referanslar için eksiksiz bibliyografik bilgiler bulunmalıdır. Atıf yapılan tüm referanslar için latin alfabesi kullanılması önerilir(Bu, yapılan atıfın etki katsayısı için önemlidir).
Gönderilecek çalışma aşağıdaki dosyalar ile birlikte yüklenmeli:
*Yazar isimsiz tam metin makale (dosya adı, yazar isimleri "kamil-yazıcı.doc" gibi olmamalı,

* Makale künyesi ( Makale ismi, her bir yazar için; yazar ismi, unvanı, kurum bilgileri, eposta adresi, Orcid numarası ve etik kurul izni gerektiren yazılarda izinle ilgili bilgiler)

* Telif hakkı sözleşmesi

* Benzerlik raporu (Turnitin veya iThenticate gibi benzerlik programlarından biri ile gözden geçirilmeli, benzerlik oranı (kaynakça dahil) % 25’i aşmamalıdır).

6. Dergiye gönderilecek bilimsel çalışmalarda araştırma ve yayın etiğine uyum konusunda azami dikkat gösterilmelidir.

Etik İlkeler ve Etik Kurallar

ULUSLARARASI İKTİSADİ VE İDARİ AKADEMİK ARAŞTIRMALAR DERGİSİ, bilimsel bilginin tarafsız ve saygın şekilde gelişimine temel oluşturan yayın etiğine büyük önem atfetmektedir. Bu doğrultuda, Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından belirlenen yayın etiği standartlarıyla uyumlu bir yayıncılık anlayışı benimsenerek ortaya çıkabilecek yanlış uygulamaların önüne geçmeyi taahhüt eder. COPE yayın etiği ilkeleri temel alınarak belirlenen aşağıdaki etik sorumlulukları, yayın sürecinin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) taşıması beklenmektedir.

-Editörün Etik Sorumlulukları:
• Yazarların din, dil, ırk, etnik köken, siyasi düşünce ve cinsiyet gibi özelliklerinden bağımsız olarak, çalışmaların kalitesine, özgün değerine, derginin amaç, kapsam ve hedeflerine uygunluğuna ve hakem değerlendirmelerine göre karar almak,
• Okuyucuların, yazarların ve hakemlerin yayın ve değerlendirme süreçlerindeki bilgi taleplerini karşılamak,
• Etik standartlar ve fikri mülkiyet haklarından taviz vermeden iş süreçlerini yürütmek,
• Düşünce özgürlüğünü desteklemek, insan ve hayvan haklarını korumak,
• Hakem değerlendirme sürecinin çift taraflı kör hakemlik ilkesine uygun yürütülmesini sağlamak,
• Bir makaleyi reddetmek, kabul etmek veya değişiklik istemekte tam sorumluluğa sahip olup, paydaşlar arasında oluşabilecek çıkar çatışmalarının bu kararlara etki etmemesini sağlamak.

-Yazarların Etik Sorumlulukları:
• Yazarların gönderdiği çalışma özgün olmalıdır. Başka çalışmalardan yararlanma durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunulmalı ve/veya alıntı yapılmalıdır.
• Çalışma aynı anda başka bir derginin değerlendirme sürecinde bulundurulamaz.
• Çalışmadaki deneysel tasarıma ve uygulanmasına ya da verilerin analizi ve yorumlanmasına katkı sağlamayan kişiler yazar olarak belirtilmemelidir.
• Değerlendirme sürecinde gerekli görülmesi halinde makalede kullanılan veri setleri talep edilebilir; bu durumda gerek duyulan bilgiler ve veri seti yayın kurulana sunulmalıdır.
• Makalede önemli bir yanlış veya hata olduğu fark edilirse, dergi editörlüğünün bilgilendirilmesi gerekir.
• Etik kurul onayı gerektiren çalışmalar için etik kurul onayını dergiye sunulmalıdır. Araştırmada “Etik Kurul Onayı” alınması gerekli ise; Etik Kurul onayına ilişkin bilgiler (etik kurulun adı, onay belgesinin numarası ve tarihi) makalede belirtilmelidir.
• Değerlendirme süreci başlamış bir çalışmanın yazar sorumluluklarının değiştirilmesi (Yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkartma gibi) teklif edilemez.

-Hakemlerin Etik Sorumlulukları:
• Yeterli uzmanlığa sahip olduğu alanlarda hakemlik yapmayı kabul etmelidir.
• Zamanında ve tarafsız olarak değerlendirilebilecek çalışmalara hakemlik yapmayı kabul etmelidir.
• Gizlilik ilkesi gözetilerek incelenen makalenin, inceleme süreci sırasında veya sonrasında, yayınlanan kısmının dışında hiçbir bilgi açığa çıkarılmamalıdır.
• Değerlendirme sürecinde elde edilen bilgiler, kendi veya başkalarının çıkarı için kullanılmamalıdır.
• Çalışmada intihal veya diğer etik ihlallerden şüphelenilmesi durumunda dergi editörlüğüne bildirilmelidir.
• Değerlendirme nesnel bir şekilde yapılmalıdır. Çıkar çatışmasının olması durumunda hakemlik yapılmamalıdır.
• Değerlendirmede kullanılan dil nazik ve yapıcı olmalı, kişisel yorumlardan kaçınılmalıdır.

ULUSLARARASI İKTİSADİ VE İDARİ AKADEMİK ARAŞTIRMALAR DERGİSİ, kurulduğu 2021 yılından günümüze yayın hayatını sürdüren ücretsiz, açık erişimli, hakemli bir bilimsel dergidir.